Vinneren av Innovasjonsprisen 2024 er kåret!

Vinneren av Innovasjonsprisen 2024 er kåret!

20. august 2024  ·  Ukategorisert

For sitt banebrytende høsteredskap er Ava Ocean vinneren av årets Innovasjonspris. Høsteredskapet Ava Ray har for første gang på 30 år gjort det mulig å høste dypvanskamskjell i norske havområder.

Vinneren ble annonsert under Åpningsseremonien av Nor-Fishing 2024.

— Det betyr utrolig mye å vinne Innovasjonsprisen, sier daglig leder og gründer av Ava Ocean, Øystein Tvedt, når vi treffer han etter seremonien. 

—Mange års arbeid ligger bak utviklingen, og mange dyktige folk har vært involvert i prosjektet. Jeg vi rette en stor takk til alle som har stått på ute i Barentshavet og testet helt ny teknologi under tøffe forhold – både fiskere og ingeniører.

Skånsom høsting av kamskjell

Det hele startet for 8 år siden, da Øystein og fem andre gründere ønsket å utvikle en løsning som gjorde det mulig å utnytte ressursene på havbunnen i større grad – nærmere bestemt; å gjenåpne høstingen av arktiske kamskjell i norske havområder.

 — Resultatet ble et høsteredskap bestående av en fangstkurv som opererer like over havbunnen, og et pumpesystem som manøvreres fra båten. For å unngå å skade havbunnen, høster fangstkurven skjellene ved hjelp av en vannstrøm, forklarer Øystein.

Håper redskapet setter en ny standard

Ava Ocean håper utviklingen av høsteredskapet vil sette en ny standard i næringen.

— Det vil selvfølgelig ta tid, men vi håper det vi gjør i Norge nå – sammen med forskere og myndighetene – vil kunne gjenåpne fisket av kamskjell i Norge, og samtidig påvirke hvordan hele verden ser på høsting av bunnarter, forteller Øystein, før han avslutter:

— Nå skal vi ha noen fantastiske dager her i Trondheim, men den store feiringen skjer hjemme med resten av teamet som virkelig fortjener denne prisen. Vi er veldig takknemlig for at vi fikk denne anerkjennelsen fra juryen og Nor-Fishing.

Understreker viktigheten av ny teknologi

80 prosent av verdens havområder er fremdeles uoppdaget. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss understreker i sin tale under Åpningsseremonien av Nor-Fishing 2024, viktigheten av ny teknologi som gjør det mulig å utnytte større deler av ressursene i havet i fremtiden.

— Det er enorme ressurser i havet som ikke blir utnyttet i dag. Derfor er det viktig at vi som en kyst- og fiskerinasjon går foran som et godt eksempel og fortsetter å utvikle teknologi som lar oss utnytte ressursene på bedre måter.

Juryens begrunnelse

Ava Ocean har utviklet et nytt konsept for fangst av skjell og andre organismer fra havbunnen, uten at havbunnen påvirkes negativt. Ava Ray er et høsteredskap som med høy presisjon kan plukke skjell og andre bunndyr fra havbunnen på en skånsom og effektiv måte. Redskapet har vært gjennom grundig testing de senere år og kan dokumentere gode resultater.

Selskapet kan vise til godt samarbeid med sentrale forskningsinstitusjoner, forvaltningsapparat og finansieringsinstitusjoner. Teknologien kan bidra til å gjenåpne sentrale fangstområder for kommersiell fangst ved at man kan gjennomføre dette på en skånsom måte som ikke skader havbunnen og miljøet for øvrig. Dette muliggjør tilgang til store ressurser som i dag ikke utnyttes.