Verdens første krabbetråler med moonpool

Verdens første krabbetråler med moonpool

10. august 2022  ·  Ukategorisert

Fartøyet fra Ervik Havfiske AS og Marin Teknikk AS blir det første av sitt slag. Med innebygd moonpool og nytt halesystem, skal fiskefartøyet bidra til en mer effektiv drift og tryggere arbeidsforhold for fiskerne. Hele prosjektet avsløres i sin helhet under årets Nor-Fishing.

Nominert til Innovasjonsprisen 2022

For utviklingen av fartøyet er Ervik Havfiske AS og Marin Teknikk AS nominert til årets Innovasjonspris, som deles ut under Nor-Fishing 2022.

Avdukes under Nor-Fishing 2022

Ervik Havfiske ønsker fremdeles ikke å røpe alle detaljer, men lover en spennende avduking av båten under messen.

Vi har vært ganske hemmelighetsfulle så langt, men nå skal hele prosjektet frem i lyset – selv om mange nok har fått med seg at det dreier seg om en litt annerledes krabbebåt, ler Robert Ervik, daglig leder i Ervik Havfiske AS.

Besøk standen: Du finner Ervik Havfiske og Marin Teknikk på stand D-378 og A-176, og på Nor-Fishing Digital under årets Nor-Fishing messe.

Robert Ervik, daglig leder i Ervik Havfiske AS.

Den store innovasjonsnyheten

Den store innovasjonsnyheten på tråleren er en innebygd moonpool. Den skal gjøre krabbefiske mer skånsomt – og mer effektivt.

— Det nye halesystemet gjør det mulig å trekke opp alle teinene midt under skipet, gjennom moonpoolen. Tenk å trekke teiner med fire vegger rundt deg, lite vind og kulde og uten is på siden som kan dra i lina eller tauverket, forteller Ervik stolt, før han utdyper:

Moonpool i seg selv er ikke noe nytt fenomen, men innen krabbefiske er det helt nytt. Skroget på båten er også konstruert slik at den tåler å gå mot en iskant i nordområdene.

Ved å gi eksisterende teknologi nytt liv håper bedriftene å bidra til en mer bærekraftig og skånsom fangst.

— Som debutant i et stort, etablert marked er vi veldig ydmyke. Likevel håper vi at andre lar seg inspirere og at vi kan bidra til å utvikle bransjen fremover. Hvis vi får til dette, kan vi komme til å endre hele næringa.

Tryggere arbeidsplass og mer effektiv fangst

Moonpoolen gjør det sikrere for fiskeren å være på jobb fordi det blir mulig å trekke teiner innendørs, men det blir også mulig å fiske enda lenger nord.

Innendørs arbeid og en hardfør båt gjør at fisket kan foregå i enda kaldere strøk over en lengre periode. Siden krabben trekkes opp via mooonpoolen, unngås kontakt med den kalde luften – krabben er nemlig ikke så glad i kulde, forteller Ervik.

Fartøyet har også et forskningslaboratorium om bord, hvor det blant annet skal forskes på snøkrabbe.

Vi ønsker å utnytte ressursene når vi først er ute og fisker langt nord, så hvorfor ikke forske litt samtidig? Her får vi fiskeri og forskning i en og samme båt, istedenfor å sende to båter. Vi ønsker også å tilby lærlingplasser om bord på båten – slik at også neste generasjon fiskere kan være med på denne spennende utviklingen.

Richard Gjerde og Svein-Rune Gjerde i Marin Teknikk AS.

Juryens begrunnelse

Sekretær for juryen av Innovasjonsprisen 2022, Odd Berg, er svært nysgjerrig på prosjektet og synes det er spennende at noen tør å tenke nytt innenfor feltet.

Krabbefiske er et rått og farlig arbeid – det er det ingen tvil om. At Ervik Havfiske og Marin Teknikk har klart å utvikle et fartøy som vil gjøre dette arbeidet mindre farlig, er derfor veldig viktig. Ved bruk av moonpool bidrar også fartøyet til en mer bærekraftig fangst som i større grad skåner hunkrabben.

— Selskap som våger å gå foran og utforsker nye territorier er viktig for næringa. Vi liker selskaper som utnytter teknologiens potensiale, og bruker den til å videreutvikle etablerte praksiser. Vi gleder oss til å følge Ervik Havfiske og Marin Teknikk på reisen videre, og ønsker dem masse lykke til, sier Berg.

Odd Berg, sekretær for juryen av Innovasjonsprisen 2022.

Stand D-378 og A-176: Bli med på avduking av fartøyet

Marin Teknikk AS har tegnet fartøyet som nå bygges av Tersan Shipyard i Tyrkia. Fartøyet skal være i drift fra 1. januar 2024.

For interesserte er fartøyet altså ikke å se på vannet enda, men Ervik Havfiske AS og Marin Teknikk AS avduker en modell av fartøyet under Nor-Fishing. Modellen er hele 1,8 meter lang og gir et fullstendig inntrykk av hvordan krabbetråleren vil se ut.

— Nå gleder vi oss til å endelig vise frem hele prosjektet, og er spent på responsen, avslutter Ervik.


Avduking skjer tirsdag 23. august kl. 14.00 på stand D-378