Slik hjelper PingMe deg å finne tapte fiskeredskaper

Slik hjelper PingMe deg å finne tapte fiskeredskaper

15. august 2022  ·  Ukategorisert

Med PingMeTM har Ocean Space Acoustics AS (OSAC) kombinert to viktige tanker: Et bærekraftig og fremtidsrettet fiske og bedre lønnsomheten for fiskerne. Ved å merke fiskeredskap med transpondere kan tapt redskap raskt gjenfinnes. Dette reduserer både mengden plast i havet og utstyrskostnadene til fiskerne.

Nominert til Innovasjonsprisen 2022

For arbeidet med PingMeTM er Ocean Space Acoustics AS nominert til årets Innovasjonspris, som deles ut under Nor-Fishing 2022. OSAC er gründet av Tone Berg og Odd Trandem, i samarbeid med Sintef.

— Vi er svært stolte av å bli nominert til en så prestisjetung pris. Vi synes det er spesielt inspirerende at vi er nominert i dette forumet, for et produkt som kombinerer bærekraft med lønnsomhet for fiskerne, sier Tone Berg, gründer og oppfinner hos OSAC.

Besøk standen: Du finner Ocean Space Acoustics AS på stand G-727 og på Nor-Fishing Digital under årets Nor-Fishing messe.

Tone Berg, gründer og oppfinner hos OSAC.

Dette er PingMeTM

Med PingMeTM kan fiskere detektere, identifisere og lokalisere redskap. Systemet består av tre deler: en sender/ mottaker på båten, transpondere med unik ID festet på redskapen, og en skybasert dataplattform.

— Når en transponder montert på et fiskeredskap «pinges» på, analyserer transponderen signalet. Dersom signalet kommer fra en PingMeTM-sender returnerer transponderen ID og informasjon om omgivelsene (trykk og temperatur) tilbake til båten. Basert på noen få «ping» beregnes transponderens posisjon, som deretter vises i kartplotter, forklarer Tone.

Etter prosessering sendes all informasjonen til skytjenesten for lagring.

— Skytjenesten er koblet mot en app, som presenterer data for ulike typer brukere. Hvilken informasjon som vises, avhenger av hvem som etterspør. Eksempelvis kan en reder få sanntidsinformasjon om seilingsrute, utstyr og posisjon for alle egne båter, samt status og historikk på eget redskap med PingMeTM montert, deriblant posisjon og om redskap er i sjø eller på dekk.

Arbeider sammen for økt informasjon om redskap

Siden alle båter med PingMeTM om bord kan detektere enhver PingMeTM-transponder, kan informasjonen fra transponderen komme alle PingMeTM brukere til gode.

— Du kan avverge redskapskonflikter og propell-problemer, og gjenfinne andres tapte redskaper. I tillegg samles det inn informasjon om dybde og temperatur der det ble fisket, som kan være interessant for fisker, forvaltning eller havforskere, forteller Tone.

Gründeren gjør samtidig oppmerksom på at eier selv kan bestemme om egne transpondere vises på andres kartplotter. Appen gir kun tilgang til egne data.

Forhindrer mer havplast

En av de største fordelene med PingMeTM er at fiskerne vil bruke langt mindre tid på å finne igjen utstyr som blir borte – enten det sliter seg fra bøya eller på annen måte forsvinner.

— Fiskerne kan registrere merkede redskaper som tapt i PingMeTM-appen. Hver gang skytjenesten mottar deteksjoner, sjekkes det om den detekterte transponderen er meldt savnet. I tilfelle vil eier motta melding med redskapens posisjonsdata. -Slik kan vi sammen bidra til at utstyr finnes raskere, sier Tone.

Flere store aktører, deriblant EU, gjennomfører prosjekter for å samle inn havplast. Men lite gjøres for å redusere tilførselen.

— Målet er å gi fiskere bedre kontroll over redskapen. Selv om du vet hvor utstyret settes, vet du ikke alltid hvor det ender – men det gjør PingMeTM, forsikrer Tone.

Tone Berg, gründer og oppfinner hos OSAC.

Juryens begrunnelse

Sekretær for juryen for Innovasjonsprisen 2022, Odd Berg, er en stor tilhenger av PingMeTM-systemet, og tydelig i sin tale når vi spør han om nominasjonen:

— Både spøkelsesfiske og plast i havet er store problemer, hvor fiskerinæringa må ta sin del av både skylden og ansvaret. Liner, garn, teiner og annet utstyr som mistes og fortsetter å fiske er skadelig – både for fisken, bærekraften og for økonomien til fiskerne. Vi synes PingMeTM er et svært godt – og nødvendig – tilskudd til næringen, som tar to av de største problemene våre på alvor.

— Vi trenger produktutviklere som greier å tenke både bærekraft, samfunnsansvar og lønnsomhet – og som evner å kombinere disse viktige tankene. Vi gleder oss til å følge OSAC videre, og ønsker dem lykke til i fortsettelsen, avslutter Odd Berg.

Odd Berg, sekretær for juryen av Innovasjonsprisen 2022.

Stand G-727: Se PingMeTM i aksjon

Ocean Space Acoustics AS står på stand G-727 under årets Nor-Fishing-messe. På standen får du se PingMeTM-systemet i aksjon, samt stille spørsmål om den innovative løsningen.

— Vi vil demonstrere systemet, slik at man ser hvordan redskap og annen info vises i kartplotter. I tillegg vil vi vise video av montering og demontering av transpondere på garn. Vi er spent på responsen, avslutter Tone.