De innovasjonsprisnominerte: Stø Technology

De innovasjonsprisnominerte: Stø Technology

17. august 2018  ·  Ukategorisert

De største utfordringene med tradisjonelt trålfiske skal parkeres i fortiden, skal vi tro Stø Technology. Selskapet har blitt plukket ut som finalist til Innovasjonsprisen 2018 for sitt arbeid med TRAWL 2.0 – en ny æra for trålnæringen.

– Dette vil få trålnæringen til å tenke helt nytt med hensyn til fartøy- og prosessoptimalisering, nye driftsformer, markedsutvikling og forretningsmodeller, sier daglig leder Arne O. Flø.

Kjernen i systemet er den autonome undervannsfarkosten «Humla».

Den nye og patenterte teknologien gjør det mulig å hente fangst fra trålen uten at trålingen avbrytes. Prosjektet har fått arbeidstittelen TRAWL 2.0.

Fra «blomst til blomst»

«Humla» er en TAUV (Towed Autonomous Underwater Vehicle) som slepes etter tråleren via en sondekabel.

– «Humla» flyr fra blomst til blomst og samler sin nektar!

Slik illustrerer daglig leder Arne O. Flø i Stø Technology hvordan undervannsfarkosten beveger seg trygt og uhindret mellom skipet og trålen på klart definerte oppdrag – fra trålsekk til trålsekk.

– Når trålen er fylt med en passe mengde fisk vil «Humla» ved hjelp av posisjonsdata, sonar og en adapter koble seg på trålposen og laste fisken over i en transportsekk på «Humla». Deretter returnerer undervannsfarkosten til skipet og avleverer fangsten gjennom et mottaksarrangement under vannlinjen på tråleren, til et vannfylt mottak om bord. Under hele operasjonen med «Humla» fortsetter bare tråleren å fiske uten avbrudd, sier Arne O. Flø i en pressemelding fra selskapet.

Han forteller at nyvinningen tar mål av seg å eliminere de tre hovedkildene til kvalitetstap ved tråling: Utmattelse og klemskader som følge av mange timer i trålen, og klem- og skrapeskader på fisken når trålen dras opp slipen. Løsningen fjerner også problemene forbundet med ventetid om bord.

Store ambisjoner

Juryen for Innovasjonsprisen påpeker at teamet bak TRAWL 2.0 har som mål å gjøre vesentlige forbedringer innen alt fra miljø, effektivitet og HMS til dyrevelferd, ressursutnytting og verdiskapning om bord i trålfartøyene. Det er med andre ord de aller fleste utfordringene i bransjen som adresseres. Hvordan alle disse problemene skal løses, vil de nå presentere på Nor-Fishing.

– Nå har vi kommet dit i utviklingen at det er på tide å teste systemet og ta med bransjen på diskusjoner om veien videre. Løsningen vi presenterer på messen er et godt svar på det bransjen og forskningsmiljøene har etterlyst, så vi er veldig spent på mottagelsen i næringa, sier Flø.

Han understreker at Nor-Fishing er et viktig møtested for næringa, og dermed et optimalt sted å møte aktører fra hele verden.

Stor effekt av nominasjonen

Posisjonen til Innovasjonsprisen i fiskerinæringa har de allerede merket effekten av.
– Vi merket nytt trykk og interesse straks vi ble offentliggjort som finalister. Større aktører som vi tidligere har vært i kontakt med viser nå ny interesse. Uavhengig av utfallet når vinneren skal kåres har nominasjonen allerede vært positiv og bidratt til å bygge opp omdømmet vårt, sier Flø.

Jevn flyt av råstoff

Når «Humla» ikke henter fangst kan den også brukes til fiskeleting og trålovervåkning. I sum bidrar «Humla» til at tråleren sikres en kontinuerlig og langt jevnere råvaretilgang enn med dagens teknologi.

– Med denne teknologien vil tråleren kunne få opp fangsten hyppigere enn før, og med optimal dyrevelferd – slik at fisken praktisk talt kan prosesseres uten flaskehalser, skader, kvalitetstap, og verditap, forteller Arne O. Flø.

Han mener at fiskeriet vil bli 15 til 20 prosent mer effektivt med denne metodikken, med en vesentlig reduksjon av dagens slitasje på bruket. I tillegg vil en kunne innkassere en betydelig redusert yrkesrisiko for mannskapet om bord i tråleren.

Fremtidens tråler

– Vi tror at utstyret og tankesettet med bruken av «Humla» vil endre trålerdesignet i fremtiden. Det vil også kunne påvirke hvordan fremtidens fabrikkdekk vil se ut. Forbedret flyt i produksjonen gjør det mulig å hente ut besparelser i form av frigitt kapasitet og plass, redusert fabrikkstørrelse-, motorkraft-, og kostnader, økt frysekapasitet, og mer fleksible fabrikkløsninger.

– Fra fisken går inn i trålposen til den ligger i butikkhyllene skal vi være sikre på at den har vert gjennom den mest effektive, miljøvennlige og etisk forsvarlige behandlingen fisken kan få, samt at vi har gjort de valgene som gir desidert best råvareutnyttelse og verdiskaping, avslutter Arne O. Flø, daglig leder i Stø Technology.

Invitasjon til stand F-523

Flø og kollegene i Stø Technology ser nå frem til å lette på sløret frem mot og under messen og inviterer hele bransjen til sin stand F-523.
– Vi skal trekke opp en ambisiøs og spennende visjon for fremtidas fiskeri. Vi oppfordrer alle som er opptatt av innovasjon i fiskerinæringa til å ta turen innom, avslutter Flø.

Du kan lese mer om Stø Technology på deres nettsted, stotech.no.