Stiller ut sin hjemmelagde modellbåtsamling på Nor-Fishing

Stiller ut sin hjemmelagde modellbåtsamling på Nor-Fishing

21. august 2024  ·  Ukategorisert

For første gang har 24 år gamle Vebjørn fra Reine i Lofoten tatt turen til Nor-Fishing. Med seg har han den store modellbåtsamlingen sin, som han har laget selv i garasjen til foreldrene.

De håndlagde modellbåtene fanger oppmerksomheten til alle som spaserer forbi, og beundrende blikk studerer detaljene Vebjørn har lagt ned i arbeidet sitt.

 — Jeg har holdt på med modellbåter siden jeg var liten, men begynte profesjonelt for fire år siden. Nå lager jeg replikaer av ulike båter på bestilling, i tillegg til at jeg designer noen selv, forteller en stolt Vebjørn.

Lager alt for hånd

Vanligvis bruker Vebjørn mellom to og tre måneder per båt. Da jobber han minst ti timer hver dag.

— Alt av materialene og detaljene jeg bruker for å lage modellbåtene, lager jeg for hånd. Når jeg skal lage trebåter behandler jeg treet slik norske fiskere tradisjonelt gjorde i gamle dager; ved å skjære til plankene, koke eller dampe dem, og så bøye dem etter skroget, forklarer Vebjørn.

— Jeg liker aller best å lage fiskebåter, siden jeg ikke kunne bli fisker som resten av familien på grunn av muskelsykdommen min. Ellers er jeg veldig glad i å lage snurrevadbåter siden de har så mange detaljer, og gamle trebåter for nostalgien sin del.

Stas å vise frem båtene på Nor-Fishing

I samarbeid med Lofotprodukt har Vebjørn i år fått ordnet seg egen stand på Nor-Fishing for å vise frem båtene sine.

— Dette er den største messa jeg har vært på med modellbåtene mine, så det er veldig stas å få vist dem frem til så mange på et par dager. Folk kommer innom, er nysgjerrige og stiller spørsmål, det er veldig hyggelig, forteller Vebjørn.

— Det beste med å være på Nor-Fishing er å møte alle de flotte folka som er her og at jeg får kommet meg litt ut av verkstedet. Om modellbåtene bare skulle stått bortgjemt på verkstedet, hadde det ikke vært like gøy å holde på med.

Eget verksted i garasjen

Familien til Vebjørn er også med på Nor-Fishing i år, og er stolt over hva sønnen har fått til.

— Vebjørn flyttet verkstedet inn i garasjen en gang vi var bortreist, og siden har han jobbet der. Vi skulle egentlig rive garasjen for fire år siden, men nå kan han bruke den som verksted i stedet. Det er bare trivelig at han har et sted å holde på med hobbyen sin – som mer eller mindre har blitt en livsstil, forteller mamma Inger Lise.

— Jeg hadde ikke fått det til uten mamma og pappa, de hjelper meg med organiseringen og sørger for at jeg kommer meg rundt med modellbåtene mine. Neste år får jeg sannsynligvis flyttet verkstedet til en ny plass, slik at foreldrene mine kan rive garasjen som planlagt, avslutter Vebjørn med et smil.

 Besøk Vebjørn og modellbåtene hans på stand E-417