Matforsyning under krisetid debattert under messa

Matforsyning under krisetid debattert under messa

20. august 2024  ·  Ukategorisert

På åpningsdagen av Nor-Fishing 2024 møttes politikere og sentrale skikkelser i sjømatnæringen til debatt for å diskutere om Norge har nok mat til å forsyne befolkningen under en krise.

Anført av debattleder Siv Sandvik, politisk redaktør i Adresseavisen, har panelet fått bryne seg på viktige spørsmål om selvforsyningsgraden vår, interessekonflikten mellom sjø og land – og hvordan strategiene rundt beredskap bør se ut.

Debatten ble åpnet med et innlegg fra Leo Grünfeld hos analysebyrået Menon, som la frem sine funn i sin siste rapport om sjømatens rolle i matvareberedskapen.

Panelet

  • Statsråd Marianne Sivertsen Næss fra Arbeiderpartiet
  • Stortingspolitiker Olve Grotle fra Høyre
  • Stortingspolitiker Bengt Rune Strifeldt fra Fremskrittspartiet
  • Kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland fra Sjømat Norge
  • Generalsekretær Sverre Johansen i Norges Fiskarlag
  • Kommentator Hans Bårdsgård i Nationen

Konflikt mellom sjø og land?

Sandvik er mesterlig i sin rolle som debattleder og holder panelet på riktig spor, samtidig som hun ikke erredd for å kaste brannfakler inn i debatten. Et av de sentrale spørsmålene hun utfordret panelet på, var hvorvidt det foregår en interessekamp mellom landbruk og sjømatnæringen.

Fiskeriminister Marianne Sivertsen mener konflikten er kunstig, og peker på at Norge trenger begge næringer – men statsråden understreker at hun argumenterer fiskerinæringens sak, og peker på at sjømat må inn i beredskapsplanene.

Debattleder Sandvik spør Nationen-kommentator Hans Bårdsgård om argumentene mot sjømatnæringen handler om frykt for å miste subsidier til landbruket.

— Sjømatproduksjonen kan mangedobles under en krig, og vi produserer allerede mer sjømat enn vi selv konsumerer. Landbruket produserer ikke nok til å dekke dagens behov, svarer Bårdsgård fra scenen og etterlyser løpende produksjon av mat på land, slik sjømatnæringen har i dag.

Enighet om viktigheten av sjømat

Det er dog bred enighet i panelet om viktigheten av sjømat, og mange trekker frem at sjømat har en naturlig del i en nasjonal beredskapsplan. Hvordan den best implementeres, runger det derimot uenighet om.

Stortingspolitiker Olve Grotle fra Høyre mener for eksempel at selvforsyningsgraden tar for stor plass i diskusjonen om beredskap, og tar til orde for at man ser på dekningsgraden i stedet.

Panelet avslutter debatten med et samstemt budskap: Vi kan alle spise mer fisk.

Se hele debatten her