Effektive miljøtiltak under årets Nor-Fishing

Effektive miljøtiltak under årets Nor-Fishing

14. oktober 2024  ·  Ukategorisert

Nor-Fishing jobber målrettet for å sikre minst mulig avtrykk på miljø og klima.

Nor-Fishing-messen har gjennomført flere effektive tiltak som ivaretar klima og miljø. I tillegg har tiltakene sørget for en bedre messeopplevelse for både utstillere og besøkende.

Det sier daglig leder i Stiftelsen Nor-Fishing Kristian Digre.  

Gjenbruk og kildesortering

Nor-Fishing 2024 hadde 533 utstillere. Ifølge brukerundersøkelsen som ble sendt til årets utstillere gjenbrukes hele 85% av standene.

– Utstillerne er opptatt av miljø og gjenbruk, og det er økonomisk lønnsomt. Vi vil jobbe aktivt i årene som kommer for å øke gjenbruket ytterligere. I tett samarbeid med Retura gjennomførte vi et kildesorteringsprosjekt før, under og etter årets messe. Kildesortering er bra for både miljøet og økonomien, sier Digre.

Prosjekt var omfattende med en messe av Nor-Fishing sin størrelse. God innsats fra både utstillere og leverandører sørget for en svært vellykket gjennomføring.

Ifølge Digre bidro kildesorteringen også til lavere kostnader knyttet til avfallshåndteringen.

Varetransport

Gods som skal til messeområdet håndteres av en egen speditør. Hos dem samles alt godset og bilene kan fylles helt opp før de sendes videre til messeområdet. På denne måten har Nor-Fishing klart å redusere varetransporten inn og ut av messeområdet med 90 %. Det betyr mindre utslipp av klimagasser og mindre støy for naboene.

Enkel tilgang til messeområdet

Messens sentrale beliggenhet i Trondheim Sentrum betyr at det er gåavstand til mange av hotellene hvor besøkende og utstillere bor.

– El-sparkesykler har blitt et populært fremkomstmiddel, og det er miljøvennlig. Derfor var det viktig for Nor-Fishing å legge godt til rette denne bruken ved å etablere flere midlertidige parkeringsplasser for el-sparkesyklene. Dette bidro også til at gående uhindret kunne bevege seg rundt messeområdet, sier Digre.

Gratis shuttle-busser til messeområdet er mye benyttet, og positivt med tanke på miljøutslipp og redusert trafikk. Tilbudet om shuttle-buss gjelder også fra messeområdet til Værnes Lufthavn Trondheim. Det er kort veg fra messeområdet til nærmeste togstasjon, for de som ønsker å ta toget til flyplassen.

Halssnorer og navnebadger

En så stor messe som Nor-Fishing fører med seg et stort antall halssnorer og navnebadger, som går i avfallet etter endt messe. Dette har Nor-Fishing ønsket å gjøre noe med.

– Vi etablerte innsamlingsstasjoner ved alle utgangene på messeområdet, hvor besøkende og utstillere kunne legge dem igjen. Halssnorene blir gjenbrukt, og navnebadgene resirkulert. For å stimulere til bruk av ordningen trekkes det ut en navnebadge, og vinneren får bestemme hvilket miljøtiltak Nor-Fishing donere 10.000 kroner til, forteller Digre.

Matsvinn – en miljøversting

Matsvinn er en global utfordring.  Ifølge WWF (2021) går 40 % av maten vi produserer til spille. Nor-Fishing samarbeider med leverandører som har fokus på hvordan matsvinn kan reduseres.  Blant tiltakene er salg av overskuddsmat gjennom tjenester som «Too good to go» og donasjoner til lokale matbanker. I tillegg fryses, vakuumpakkes, fermentereres eller tørkes overskuddsmaten for å bevare den.

– Alt matavfallet veies, og våre leverandører jobber kontinuerlig med hvordan matsvinnet kan reduseres, bl.a. gjennom målinger og statistikk som er synlig for ansatte, ledere og styret, avslutter Digre.