Vinner av Årets YoungFisher: Erik Gåsvær

Vinner av Årets YoungFisher: Erik Gåsvær

20. august 2024  ·  Ukategorisert

For første gang i historien deles Årets YoungFisher ut. Prisen er en påskjønnelse for unge stemmer som bidrar til å utvikle næringen, og vinner av YoungFisher 2024 er fisker Erik Gåsvær fra Solund i gamle Sogn og Fjordane.

Prisen, som er ny av 2024, skal deles ut årlig til en ung aktør som enten har gjort noe særskilt for å løfte frem sjømatnæringen eller utfordre status-quo.

Årets pris går til den trettitre år gamle fiskeren Erik Gåsvær for hans engasjement for fiskerettigheter, likestilling og kvalitet på råvarene som høstes fra havet.

— Gåsvær er et eksempel på hvordan unge stemmer kan engasjere seg i sin egen sektor, sier Hanna Bakke-Jensen, president i YoungFish.

Håper å motivere flere

Som 16-åring var Gåsvær lei av skolebenken og søkte seg til praktisk arbeid. Han reiste på sildefiske – og siden den gang har det bare «ballet på seg», forteller trettitreåringen til Stiftelsen Nor-Fishing etter utdelingen.

— Jeg hadde mulighet til å sette av penger til å investere i egne båter. Sammen med søskenbarnet mitt har jeg nå seks båter i drift, og jobber i verdens beste yrke. Næringen er full av dyktige folk, og jeg hadde ikke forventet å vinne – prisen er derfor en stor ære.

Gåsvær spår at prisen kan bidra til å motivere ungdom i fremtiden.

— Det var vanskelig å bli fisker da jeg var ung; det er vanskelig å bli fisker i dag; og det vil være vanskelig i fremtiden. Men dersom man vil jobbe hardt, venter verdens beste yrke på deg, og jeg tror en slik pris som retter oppmerksomhet til engasjerte unge kan bidra til å dra flere til yrket.

Juryens begrunnelse:

Juryen består av representanter fra YoungFish, bransjen og media. Juryen trekker frem Gåsvær som et eksempel på hvordan unge stemmer kan engasjere seg i sin egen sektor. Gåsvær har vært en tydelig stemme og tatt til orde for fiskerettigheter, likestilling og kvalitet på råvarene som høstes fra havet.

YoungFisher – en ny pris

Prisen er etablert av organisasjonen YoungFish i forbindelse med 10-årsjubileet. Med over 3000 medlemmer gir organisasjonen unge i unge i sjømatnæringen et nettverk for å knytte kontakter og lære av hverandre, og har som formål å tilrettelegge for utvikling av sjømatnæringen.

Vi gratulerer Erik Gåsvær med prisen!